Bouwen

Circulair bouwen

De term circulair bouwen wordt steeds vaker gebruikt, wat betekent dit nu precies?

De term circulair bouwen is afkomstig van de circulaire economie, waarbij het doel is om grondstoffen zo ideaal mogelijk te gebruiken en hergebruiken waar mogelijk. Uiteindelijk vormt dit een circulaire kringloop.

Momenteel wordt circulair bouwen voornamelijk gebruikt bij overheidsprojecten. Deze projecten hebben meestal budgetten die in lijn liggen met de Europese aanbestedingsregels. Voordat er circulair gebouwd kan worden moet er eerst een verandering in denkwijze komen. De huidige manier van werken.

De huidige manier van werken gaat er vanuit dat grondstoffen oneindig zijn. Grondstoffen worden gewonnen, worden in producten veranderd en nadat het product versleten is, wordt het vernietigd. Bij circulair bouwen wordt er vanaf het eerste moment rekening gehouden met het minimaliseren van grondstoffen en het maximaliseren van hergebruiken. In de ontwerp fase wordt er al rekening gehouden met de eisen voor nieuwbouw en ideeën om een gebouw zo lang mogelijk te kunnen gebruiken.  Tijdens de bouwfase wordt er rekening gehouden met de omgeving en de optie om meer te recyclen, tevens wordt er per materiaal een paspoort opgesteld, hiermee kan bij sloop achterhaald worden wat de gebruikte materialen zijn om deze weer te hergebruiken. Nadat het gebouw klaar is en gebruikt kan worden, is de doelstelling om dit zo lang mogelijk te doen. Wanneer het bestemmingsplan wijzigt of de situatie waarin het gebouw zich bevind verandert dan wordt er gekeken om dit te renoveren zodat het gebouw langer mee kan gaan. Wanneer dit niet meer mogelijk is. wordt het gebouw gesloopt. Door het materiaalpaspoort is het mogelijk om bijna alles te recyclen voor nieuwe doeleinden. Hierdoor kunnen producten een tweede leven krijgen, zelfs na de sloop.

Bij ieder project kan minstens een deel van circulair bouwen toegepast worden, namelijk wat doe je met het sloopafval. Vaak kun je dit nog voor verschillende doeleinden gebruiken.

Verspil het niet, maar hergebruik het.  

Wij maken gebruik van cookies. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.